2024 – Schuur

Keti Koti Haarlem 2024

Stichting Keti Koti Haarlem herdenkt en viert de afschaffing van de slavernij op maandag 1 juli 2024. We zijn blij dat we dat in en met De Schuur gaan doen.

Vorig jaar was het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden definitief werd afgeschaft. Steeds meer mensen worden bewust van de gruwelijkheden en de ontmenselijking die in de eeuwen van slavernij hebben plaatsgevonden en de gevolgen die in de maatschappij van vandaag nog doorwerken. Met Keti Koti staan we daar bij stil en willen we herdenken en vieren.

Op maandag 1 juli is vanaf 16.00 uur in De Schuur een gevarieerd programma met theater, film, muziek, workshops, gesprekken en uiteraard Surinaamse en Curaçaose hapjes. Alle programma onderdelen zijn gratis toegankelijk. 

De Schuur en Stichting Keti Koti Haarlem heten iedereen van harte welkom en kijken uit naar een waardige herdenking en viering!

Programma

16.00 – 16.15 uur:      Aankomst brassband Earthquake

16.15 – 16.45 uur:      Welkomstwoord en plengoffer door Kenneth Vers Babel

16.45 – 20.00 uur:      Diverse workshops, films, lezingen en Anansi-verhalen door Wijnand Stomp

19.15 – 20.00 uur:       Officieel moment met Wouter Koolmees (NS), Kathleen Ferrier (voorzitter Unesco Nederland) en Jos Wienen (burgemeester Haarlem)

20.00 – 21.00 uur:       Muziekvoorstelling Libertad galite met Roël Calister en anderen

21.00 – 22.00 uur:       Surinaamse band Prisinti

22.00 uur:                     Afsluiting

 

Deelnemers

Keti Koti Plengoffer

Kenneth Vers Babel verzorgt bij Keti Koti 2024 het plengoffer, een ritueel om de tot slaafgemaakte voorouders plechtig te herdenken en eren. Kenneth is Afro theoloog, Winti master coach, Winti geestelijk verzorger en auteur. Hij is opgenomen in het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging van Nederlandse geestelijke verzorgers. De cursus Afro Spirtuele Empowerment heeft hij ontwikkeld en deze wordt aangeboden in een serie workshops. Via zijn stichting Paradigma biedt hij consultatie, counseling en gebedsgenezing. Tijdens zijn rondreis en research door het Afrikaanse continent, is hij door koning van Allada (Benin) geïnstalleerd als Dah Kpovi, een hoogwaardigheidsbekleder aan het koninklijke hof van Allada.

Earthquake

In 2023 speelde Earthquake al lopend door de stad om mensen mee te trekken naar de locatie van Keti Koti. Vol energie, ritmisch en swingend.
The Earthquake Brassband is de meest succesvolle brassband van Nederland.
De bandleden van Earthquake Brassband zijn professionele, afgestudeerde muzikanten die grote projecten op hun naam hebben staan, zowel als solo artiest als met de Earthquake band. Een optreden van de brassband ervaart iedereen als een onvergetelijke show.
De volle klanken van de blaasinstrumenten, de aanstekelijke, perfect op elkaar afgestemde, ritmische klanken van de denderende trommels zullen u nog lang na de show bijblijven.

Mister Anansi leert de wereld lachen

Wijnand Stomp, alias Mister Anansi, is humoristisch, ondeugend en een tikkeltje wijs. Hij is Story Comedian, Pearl of the Dutch Caribbean ‘Art & Literature’ en verteller van het jaar 2013. Kortom, één van de beste theatrale vertellers van Nederland. Razendsnel wisselend van personages en met nieuwe en oude Anansi-liedjes vertelt Wijnand waarom hij doet wat hij doet. Een tipje van de sluier… het is allemaal de schuld van zijn oma die hem ooit de bijnaam ‘Anansi-mannetje’ gaf. Weten hoe dit precies zit? Ontdek het zelf! Luister, geniet en lach je suf tijdens Mister Anansi leert de wereld lachen.

Libertad galite ku Roël Calister

Seú is DE muziek die men vroeger, en nu nog steeds op Curaçao speelt wanneer er een goede maisoogst is geweest. Fiesta di Seú is een optocht door de Curaçaose straten en is vandaag de dag groter dan ooit door de verschillende muziekgroepen, de vele zang, klederdrachten en dans.
De oorsprong van Seú is op de Curaçaose plantages waar tijdens het harde werken het leed van de tot slaafgemaakten enigszins dragelijk werd gemaakt door te zingen, dansen en muziek te maken.
Tambú is één van de meest traditionele muziekstijlen die Curaçao rijk is. Tegenwoordig wordt Tambú voornamelijk in november en december gespeeld: je hoort dan de laatste nieuwtjes die er in het afgelopen jaar zijn gebeurd. Oorspronkelijk was Tambú voor de tot slaafgemaakten de manier om zich te kunnen uiten en te ontladen. Tambú is niet alleen de naam van de muziek maar ook van de dans en van de trommel.

De van Curaçao afkomstige percussionist Roël Calister is altijd al gefascineerd geweest door Seú en Tambú. Vooral de kracht die men uit de muziek, dans en zang kon halen om het zware slavenleven vol te houden, door te gaan, maar vooral ook om mensen samen te brengen en elkaar te inspireren. Samen met een 10 koppige band heeft Roël Calister Curaçaose worksongs een eigentijdse invulling gegeven gebruikmakend van de traditionele Curaçaose muziekinstrumenten zoals de chapi, bari, kachu en benta.

Roël Calister en anderen: Gyhandric Anastacia – Niata Augusta – Soug-Ling Wong – Marc Bischoff – Pierre Dunker – Ella van der Mespel – Mara Cutié – Bence Huszar

Prisinti

Prisinti, het muzikale geschenk voor jong en oud! Prisinti betekent ‘geschenk’ in het Surinaams en dat is wat deze Surinaamse muziekgroep al ruim 20 jaar voor eenieder wil betekenen. De groep bestaat uit 6 gedreven muzikanten, waarbij er hoofdzakelijk kaseko muziek ten gehore wordt gebracht.

Lezingen

Rosemarijn Hoefte. Werkt als onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land – en Volkenkunde. Dit instituut heeft in opdracht van verschillende gemeentes onderzoek gedaan naar de rol van gemeentebestuurders ten tijde van de slavernij. Haarlem heeft die opdracht ook gegeven en daaruit is het boek Koloniaal Haarlem voortgekomen, in 2023.
Het boek maakt op toegankelijke wijze inzichtelijk welke plaats Haarlem en haar inwoners in het koloniale systeem innamen. Koloniaal Haarlem concentreert zich op de rol van de Haarlemmers en hun bedrijven en instellingen, maar beschrijft ook wat de inwoners, vroeger en nu, merken van de handel en wandel van stadgenoten in onder meer Suriname, de eilanden onder Nederlands gezag in de Caraïben en voormalig Nederlands-Indië.
Het is een dik boek, maar Rosemarijn Hoefte zal in haar lezing grote lijnen en details vertellen.

Wijnand Stomp. Als Mr. Anansi vertelt Wijnand Stomp verhalen en speelt hij voorstellingen, maar hij kan ook schrijven. Hij heeft kinderboeken geschreven omdat hij ontdekte dat zijn kinderen geen rolmodel in boeken hadden. Ze konden zich niet identificeren met hoofdpersonen in boeken. Zeker voor kinderen is dat heel belangrijk. Wijnand besloot daarom zelf een boek te schrijven en dat werd Lisa en de bruine prins. In zijn lezing gaat hij in op de redenen en achtergronden van zijn boek en hoe dat bij kinderen landde.

Workshops en films

Workshop: Hoofddoek vouwen

Het dragen van hoofddoeken door vrouwen is eeuwenoud. Ook tijdens de slavernij in Suriname en op de Antillen droegen veel vrouwen een hoofddoek. Met de kleuren, de patronen en de manier van vouwen werden boodschappen overgedragen. Tot slaafgemaakten mochten vaak niet communiceren met elkaar, maar middels hun hoofddoek deden ze dat dan toch. Ook werden er dingen in verstopt. Met Keti Koti kun je een workshop volgen waarin verteld wordt over de betekenis van hoofddoeken en kun je er zelf een leren vouwen.

Workshop: Koi Lechi

Letterlijk vertaald: dingen van melk. Om precies te zijn 2 verschillende soorten melk en samen vormen ze de basis voor een Curaçaose lekkernij: koi lechi.
Met Keti Koti kun je zelf een lolly maken om op te eten. Deze workshop is voor jong en oud!

 

Workshop: Roots Storytelling

Tieka Masfar neemt je in deze workshop mee naar de start van jouw verhaal als storyteller. Ook als je denkt nog geen verhaal te hebben. Wil je ook stem geven aan je roots, geef je hier dan op voor de Workshop Roots Storytelling.

Why do we tell stories
How do we tell these stories
This is how we can give back
Give voice to, and represent
The Past is Present 

Moeder Suriname / Mama Sranan

Dit is een creatieve documentaire gemaakt van veel niet eerder gebruikt archiefmateriaal over Suriname.

De aangrijpende documentaire gebruikt archiefmateriaal om het levensverhaal van een
Surinaamse wasvrouw, (geïnspireerd door grootmoeder Fansi van Tessa Leuwsha, regisseur
en schrijver) te vertellen. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.
Fansi’s ontwikkeling loopt parallel met die van Suriname: van gebukt onder het koloniale bewind, tot een toenemende mate van zelfbewustzijn in de jaren veertig en vijftig en de onafhankelijkheid in 1975. Aan het einde van haar leven heeft Fansi zich bevrijd van meningen van anderen en van haar armoedige afkomst die haar tot een mate van nederigheid dwingt.
Het is een meeslepend verhaal over een Surinaamse wasvrouw die streeft naar een beter leven voor haar kinderen.

Sprekers

Wouter Koolmees. President-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. De NS heeft een divers personeelsbestand en datzelfde geldt voor de reizigers. Als dienstverlener en als werkgever wil de NS laten zien dat diversiteit en inclusie belangrijke waarden zijn en dat betekent ook aandacht besteden aan de bijzondere dagen waarop verschillende groepen herdenken vieren. Keti Koti hoort daarbij. Zo zal er op 1 juli een Keti Koti trein rijden.

Kathleen Ferrier. Dochter van een oud-president van Suriname (Johan Ferrier) en zelf oud-Tweede Kamerlid. Voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. Kathleen Ferrier pleit ervoor dat na de excuses voor het slavernijverleden, Nederland een verzoeningscommissie moet krijgen zoals Zuid-Afrika na de apartheid had.

Jos Wienen. Burgemeester van Haarlem. In 2023 heeft een onderzoek naar de rol van de gemeente Haarlem tijdens de slavernij plaatsgevonden. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek, dat beschreven is in het boek Koloniaal Haarlem, heeft de burgemeester zijn excuses en een mea culpa uitgesproken voor de misdaden tegen de menselijkheid die ten tijde van eeuwen van slavernij hebben plaatsgevonden. Onder andere bestuurders van Haarlem hadden daar een rol in.

 

Posterproject

Eten en drinken

Boekentafel

Stichting Keti Koti Haarlem is met Lyceum Sancta Maria een samenwerking aangegaan.

Tijdens de geschiedenislessen van 4 Havo is er geleerd en gewerkt aan het thema koloniaal verleden, slavernij en de doorwerking ervan vandaag de dag. De geschiedenislessen zijn afgesloten met het ontwerpen van een poster waarvan er één voor PR wordt gebruikt. De meer dan 40 posters zijn vanaf 25 juni in de Schuur te bewonderen.

Een Surinaams of Antilliaans feest is geen feest als er geen eten en drinken is. Dus is dat er wel op 1 juli.

Zelfgemaakte Surinaamse en Curaçaose hapjes worden geserveerd. Er is schaafijs. Naast het ‘gewone’ assortiment van de bar in de Schuur, verkopen we Surinaams
gemberbier en Curaçaos awa de limoenchi.

In de afgelopen jaren is er veel aandacht voor ons gezamenlijk verleden. Het verleden is verweven met slavernij waarin tot slaafgemaakten en plantage eigenaren leefden. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan en er worden boeken geschreven. Een deel daarvan is te koop bij Keti Koti Haarlem op 1 juli. De meeste boeken hebben een link met Haarlem, door het onderwerp of de auteur. Alleen pinbetalingen mogelijk.

Logo (1)